Wednesday, 31 December 2014

Timeline 2014, Sayonara!

Bismillah, Assalamualaikumwbt.
 
Sekarang badan masih panas, since semalam. Kelas aku ponteng. Jadinya, tak payah 'ku tunggu mu' cari saya kat fakulti, sebab saya seharian di kolej. hoho. Nasib takde klinik hari ni. Hanya research dari pagi sampai petang. Since tak pergi ke fakulti hari ni, so kerja2 mencari subjek untuk research ditunda. Sebenarnya banyak je kerja yang perlu buat kat fakulti supposedly, tapi nak buat cammane badan tak larat nak berdiri. Asal bangun jer, kepala dah pusing2, mata mula berpinar2. Sambil2 layan kepala yang berat, mulalah jari ni datang bulan nak blogging. Maka terhasillah entry ni.
 


Februari 2014

Aku mulakan timeline 2014 dengan bulan Februari sebab ianya sangat bermakna. Ahah. Nak tahu? Tunggu lepas nikah, oke! Eh tetiba pulak.
 
~Abaikan, ni birthday gift tahun lepas,Cik Epa yang bagi~
 

Sebelum kitorang bercuti semester untuk Tahun 4, of course ada exam. Boleh pulak, time aku sesibuk dan gabra nak masuk dewan TIBE, seorang coursemate hulurkan hadiah. Birthday gift. Almaklum birthday time exam. Wonder sape yang bagi? Coursemate aku yang tolong sampaikan hadiah tu, muslimin tau. Aku tolak mentah2 hadiah tu, dengan alasan aku nak masuk dewan dah ni. Dia pon hanya ikut saje, katanya nanti lepas exam dia bagi balik. Keesokan harinya, hari last exam, sebelum balik ke tanah tumpah darah, si coursemate aku bagi balik hadiah tu. Katanya tak baik tolak pemberian orang. Aku pon dengan muka tak puas hati, ambik je, walhal dalam hati nak je tinggalkan hadiah tu kat tangga TIBE. Haha.

Balik bilik, try bukak kotak hadiah tu. Warna purple tak silap aku. Hmm katanya GM. GM-lah sangat. Tengok nama pemberi hadiah tu, aku dah mula muak, dan naik angin. Tak puas hati. Kenapa dia lagi? Dalam kotak tu berisi coklat, lagilah aku takot nak makan, kot2 ada jampi ke apa. Lalu, *toinktoink* dapat idea, bagi coklat ni kat kawan. Hahaha.
 
Mac 2014

Sesi penggambaran video untuk AVA projek, Klinik Awam Pergigian. Group kami, EF, terdiri daripada 13 orang.
*AVA=audio-visual-aid
Target group kami adalah special need children. Penggambaran dijalankan di rumah MG di Nilai Impian dan sekitar Klinik Rawatan Utama, FGG. Cerita kami mengisahkan seorang anak yang menghidap Cerebral Palsy, yang tambah teruknya, tidak dihiraukan oleh kedua ibubapanya. Hinggalah terjadinya satu malang tidak berbau, lalu kedua ibubapanya menyesal. Video ni tak diupload dalam youtube pun. Lakonan yang mantap oleh group kami sendiri. Budak2 dental ni memang berbakat dalam lakonan. Haha.

~inilah members group EF~
 
 
Kami ke Gambang untuk Health Attack siri ke berapa tak ingat. Bermalam di Universiti Malaysia Pahang. Satu bilik 4 orang. Malam tu, lepas solat Maghrib dan Isyak, ada yang dah jamak. Tapi nasib aku tak jamak, sebab at least dapat merasa masjid di UMP tu. Besar masjid dia. Katanya planner nak keluar selepas Maghrib, tapi akhirnya kami yang muslimah ni punya la tunggu lama giler, sampai Isyak dah masuk. Hampeh betoi. Selepas solat Isyak, kami menaiki bas menuju ke Tasik Teluk Cempedak.

~aku memang takde kerja sampai kunci bilik pun aku snap~
 
April 2014

Abah Ma ke Mekah dan Madinah untuk mengerjakan umrah, bersama besan dan kawan mereka. Hampir 2 minggu disana. Balik2 Mesia, mereka belikan aku jubah warna purple. Opps cakap pasal jubah purple ni, sekarang ada kat mana ek? Lama tak pakai.
 
 
~sementara orang lain berkalut setelkan urusan Abah, dan Abah suruh aku pegang semua dokumen ni, jadi aku dengan senangnya snap la passport ni~

 

Kami Dental Tahun 4 ada komuniti projek di Teluk Intan, Perak. Bermalam di Kolej Perubatan UKM yang baru punyer kat Teluk Intan. Heaven giler duk sini, sebabnya, ada peti ais, tempat iron, court badminton dan lain2. Di belakang kolej ni, ada kebun kelapa sawit kalau tak silap.

~menikmati condongnya sebuah menara~

 
 
Mei 2014

Melaka aku datang untuk kali kedua. Kak Mie ada sukan KKM di Kolej Universiti Islam Melaka, KUIM. Jadi kena teman dia ke sana, sebab hubby dia tak ikot, jaga anak2 di Labuan. Drive bergilir-gilir dengan Kak Mie. Manual kot!
 
Dari KL Sentral ambik Kak Mie kat situ dan direct ke Melaka. Sempat jugak makan langsat 2kg kat area Bangi. Aku pon tak paham kenapa tetiba masuk Bangi, padahal tak perlu lalu kan? Tambah pulak Kak Mie tak reti guna GPS. Lagi teruk keadaan sesat kami. Haha. Lalu, call Kak Da di Kajang mintak peta. Ahaha.

~sementara tunggu match volleyball habis, lepak atas track ni dulu,
sambil mengimbau memori lampau lari berganti 4x100~

~tempat berlangsung sukan KKM sesi 2014~


Tak sah kalau tak sesat kat Bangi. Bangi, pls be kind enough to me. Hmm cakap pasal langsat ni kan, memang tak sah kalau aku tak sesat. Langsat Sesat dan Azra memang tak dapat dipisahkan. Huh. Dulu pernah dari Surau alKautsar, Bangi nak balik ke Kajang. Padahal malam tu Kak Da dah tunjuk jalan dia, dan aku sendiri drive malam tu, konon2 kalau drive sendiri akan ingat jalan. Tapi hampeh. Sesat jugak. Berjam2 jugak la pusing2 tempat yang sama, last2 baru jumpa PKNS Bangi/Tasik Cempaka, which is the known landmark untuk balik Kajang. Haha.

Btw perasan tak kat Bangi ada banyak sangat roundabout? Aku pon naik confius, dah la hampir sama semuanya, pastu mulalah tak ingat nak amek pukul berapa. Hm haru jer.
 
 
Jun 2014

Tak terlupa juga Rehlah Saladinians di Taman Botani, Putrajaya. Despite of everyone busy dengan final year study week, thesis writing, aku pulak sibuk dengan proposal research, blablabla, at last, program separuh hari di taman ni berjaya dijalankan. Bayangkan paperwork ni buat last minit, dan meeting hanya di alam maya. Haha. Lawak pun ada kalau ingat balik. Program ni bertujuan untuk menyambut Saladinians yang bakal meninggalkan alam kampus tak lama lagi. Haru jugak la, sebab aku belom final year.
 
 
~unfortunately, nie jer gambar yang ada~

~viewed from canopy walk~

 

Julai 2014

Bulan Ramadhan. Exam final Year 4 dalam bulan puasa. Mencabar minda jugak la sebab aku tak puasa pon.T_T
 
Macam biasa, exam seminggu, viva seminggu, dan bila dah habis viva ni semua, maka Dean akan umumkan result one by one. Debar kan?
 
Lepas exam semua, bermulalah sesi pencarian baju raya. Untuk family. Hmm part ni aku memang tak suka pilih baju kat orang, takot taste kita tak sama. Tapi dah nak buat macam mana, semua orang busy dengan kerja, so aku yang macam takde kerja ni, silalah berkhimat untuk family. Nasib baiklah baju tema yang aku pilih tahun ni  kena dengan selera ma, dan kakak2. Baju lelaki dalam family? Hmm memang tak reti.
 
Ogos 2014

Raya tahun ni meriah jugak la, even dua orang abang tak dapat balik beraya di Kelantan. Nak buat cammane, bila dah berkeluarga sendiri tu, kena pandai2 bahagilah tahun ni raya kat mana, tahun depan kat mana. Kakakku yang medical doctor tu pon perlu bekerja pada hari raya pertama, jam 4 petang baru dia bertolak balik dari Teganu ke Bachok. Hmm aku pon tak tahu nasib aku lepas ni cammane, haihh.
 

 
 

Sep 2014

Bermulalah sesi pengajian Tahun 5, final year. Berdebar la jugak. Dah lama cuti, tangan pun dah keras ni. Klinik pertama adalah klinik Ortho. Berdebar sebab tak study. Ada seorang patient ni, tetiba dia panggil aku dengan nama "Cempaka". Berbunga gittuww. Macam tahu2 jer memori lampau dengan Tasik Cempedak Cempaka. Hoho. Abaikan!

~inilah kerja orthodontist, design retainer~


Waktu cuti Hari Malaysia tu, aku and the geng ke Taman Botani Putrajaya. For second time, I'm here. Kali ni kami berbasikal round2 sekitar taman. Sebab waktu first time datang tu, tak sempat nak naik basikal, jadi qodo la time ni. Haha. Sebelom balik ke KL, singgah rumah Kajang dulu, sebab nak basuh periuk nasi yang aku tinggal minggu lepas sebab tak sempat, berkalut untuk pergi fakulti pada pagi tu. Lagipon kakak takde, ada family vacation kat Labuan.
 
~viewed from the eye of GT-N5100~


 
Okt 2014

Raya Haji. Tahun ni, genaplah 5 tahun aku beraya haji di perantauan. Tak pernah balik raya kat Kelantan sepanjang merantau di KL. Sebabnya, cuti pon bukannya lama. Tambah2 pulak fakulti pergigian ni, bab2 cuti lambat la sikit. Jadinya, raya kat Kajang. Tahun lepas raya kat KL je tau, dengan kengkawan Dental. Tapi raya di Kajang kali ni sedikit berbeza, sebab ada abang sulong in the house! Haha. Kebetulan Abe We outstation di Petaling Jaya tak silap, jadinya dia pun raya di sini jugak. Rasanya ni first time dia beraya di perantauan, kalau ikotkan hati dia, memang raya bawah ketiak mak jer sepanjang hidup dia..hoho. Malam raya tu, keluar derak dengan Abe We. Sambil2 intai baju untuk dipakai esok hari. Sebab all my baju ada kat Kelantan. Raya, sunnah pakai baju baru tau! T_T

~Bersosial pada malam hari raya haji. Ramal Food Junction~

 
Nov 2014

Posting 4 hari di Kelantan, bersama 10 kawan2 yang lain. Disebabkan hanya 2 orang yang asal Kelantan dalam group ni, so kami berpecah, ada yang menginap di rumah aku dan ada yang menginap di Wakaf Bharu. The rest 4 orang non muslim, diorang sewa Sabrina Court kat KB. Penat jugak la ulang alik dari rumah ke KB hari-hari. Nasib kereta auto. So ikot suka la nak bawak secara ganas ke apa, hmm kalau manual sopan jer. Yeke? Hoho. Pepagi hari sebelom pukul 7 pagi, kami dah bertolak keluar dari rumah. Hari pertama berbekalkan sandwich sardin dan telur. Semangat kot, malam2 hari buat sardin untuk bekalan hari esok.  Hari kedua dan seterusnya, ma yang sediakan bekalan sebab malam2 balik dah penat, dan terus tidur. Baru tahu penatnya jadi driver tak dibayar gaji.haha.

~terjumpa ex-senior di Klinik Pergigian Besar, Kota Bharu~
~Hai orang-orang Machang~

~bila gadget berbicara~

~di HRPZ2, bersama pakar bedah mulut~

 
Dec 2014

Grand finale Business Pitching dan Business Poster Competition. Berlangsung di DK2. Alhamdulillah ada la jugak menangnya. Seminggu sebelom competition, tak pasal-pasal jadi mentor tak bertauliah RR untuk latihan pitching. Tahu tak pitching tu apa? Hmm awal2 aku pon tak tahu gak apa ke bendo pitching tu. Dia lebih kurang macam salesman yang promote2 barang untuk orang beli. Katanya RR, dia segan nak practice depan orang lain.*gedik*. Sampaikan akak2 DSA tanya,"Oo dating eh?"

~Bengkel di Oriental Crystal, Kajang. Manage to compete in the grand finale~
~Masa grand finale, menang jugak~

 
Bulan ni jugak sangat bersejarah bagi rakyat2 Kelantan dan negeri2 lain yang melalui fasa banjir yang sangat teruk dalam sejarah. Awal2 Gua Musang Kuala Krai yang naik air, sampai SMK Manik Urai nampak tingkat 4 je. Kat KB lambat sikit air naik, sebab air dari hulu semuanya bergerak ke bandar, Sungai Kelantan hampir2 limpah, jadinya, rumah nenek di KB baru start naik air kat bahagian bawah. Rumah Abe We di Pengkalan Chepa pon naik air jugak. Tapi rumah aku di Jelawat alhamdulillah tak naik air.

~anak-anak buah~

~Misi kemanusiaan banjir. Bot kepunyaan bro didatangkan khas dari Kemaman~

~sambil menyelam minum air~

 
27 Disember, Sabtu. Untuk kali ketiganya, aku menjejakkan kaki ke Melaka. Walimah salah seorang ahli jemaah kami. Penat jugak la drive pergi balik Kajang-Melaka-Kajang. Sempat jugak kami mengintai pantai yang namanya Pangkalan Balak, tak silap aku. Boleh tahan cantik jugak la pantai ni. Kakak cakap, pantai tu selalu jadi tempat penggambaran drama. Dan kami pun, yang datang ber-12 orang ni, sempat jugak la bikin drama *ala-ala prewedding shooting* kat tepi Selat Melaka. Nak tengok? Haihh, nanti tak lena tidur pulak. Penggambaran di Pangkalan Balak menjadi tirai penutup Tahun 2014. Moga tahun 2015 lebih baik dan bersamanya redha Allah. Amiin.
 
~Ni dia sahabat kami yang telah berjaya mendirikan masjid. Mabrouk!~

~Menyedut angin Pantai Pengkalan Balak, Melaka~

 
Video ini adalah unofficial pre-wedding. *main-main saja bah*. Ahaha. Jangan tak tidur pulak eh.. Ianya dalam format 'wmv', memandangkan saya malas nak tukar ke 'mp4', so padan muka siapa yang tak boleh tengok..ahaha..Kredit to those yang buat video ni.
 
video

PS: Entry ini terlewat dari tarikh asal sebab masalah internet. Yeay! Kali ni saya edit guna tab laptop, biasanya guna laptop tab aje. Oke, saya banyak mengarut dah ni, see you then. Insyaallah!

Tuesday, 30 December 2014

Jahat dibalas Baik

Isnin. Asal Isnin jer, penat dia macam gaban. Eh?
Monday sickness..ingat morning jer ker ade sickness?
Macam biasa, hidup sebagai trainee dentist di UKM, pagi petang masuk klinik. *moga kami tetap bertahan*
Pagi ni klinik untuk pesakit luar. Sesape je yang datang pada pagi tu, rawatan akan dijalankan on the spot. Tak kira nak tampal, nak cuci, atau cabut, atau apa2 masalah berkaitan mulut, kami Insyaallah sedia berkhidmat.
Pagi tu dapat pesakit lelaki India. He claimed of mobile tooth and request for scaling. Aku tetiba mood swing, *entah kenapa,nak kata PMS, baru je lepas,uhukk*. Datang niat jahat dalam hati. Hmmm sape suruh tak jaga gigi betul2, nah rasakan ke'ganas'an scaling aku. *sengeh jahat dalam hati*
Scaling = procedure to clean the teeth by using some instrument (scaler tip)
Maka, aku mulakan scaling selepas present case kat supervisor dentist. You know what, melalui experiences lepas bila merawat pesakit India, aku membuat andaian sendiri, bahawa golongan India ni mempunyai pain threshold yang rendah. Maksudnya, tak tahan sakit. Jadi sebab tu la timbul niat nak kenakan pesakit ni. *tak tahu kenapa jahat sangat pagi tu*
Aku punyer la buat dengan ganasnya, I dont know how ganas it was, mungkin tak se'lembut' kebiasaannya. *eh macam la lembut sangat kan*
Bila dah sampai separuh jalan, pesakit tu cakap,
"You terrerr ar, I tak rasa sakit sikit pon. Better than private. Private buat sakit!"
"Huh?"
Really? My God!
Mulalah rasa bersalah kat pesakit ni. Aku punya niat jahat mehh, tapi dibalas baik. Aku ke yang Islam, atau dia?
Masa bawak turun pesakit ni ke klinik bedah mulut untuk ambik tarikh appointment baru, dia tanya,
"Bila habis belajar ni?"
"Kalau takde halangan ape2, insyaallah bulan 8 tahun depan start final exam, pastu habis la."
"Waaa, wish you all the best! You pandai la buat, tak sakit pon!"
Then mulalah malu nak pandang muka dia, sebab awal2 aku ada niat jahat kat dia. And in fact, aku dah tak ingat dah muka dia cane..haha..Baru satu hari yang lepas. Huh.
Masa dia nak balik, dia cakap lagi,
"Thanks very much eh, may God blesses you!"
Ooh..Mulalah nak nangis!
Apa aku dah buat ni?
Maaf ye Mr.S!
Ampunkan daku, yaAllah.. InsyaAllah tak buat lagi dah.
Selasa. Habis klinik, balik bilik. Badan dah terasa panas. Asyik sneezing jer ni. Mungkin sebab dua hari kena hujan rintik2. Almaklum cuaca tak menentu sekarang ni di KL. Kepala pun dah senget2, sakit. Mulalah cari minyak angin Vicks. Moga dengan sakit ini mampu menghapus dosa2 yang lalu. Amiinnn.
PS: *tiada picture untuk entry ni sebab malas nak cari yang sesuai. Lagipon badan dah tak larat dah. K, shutdown dulu!

Sunday, 7 December 2014

The Conjuring?

Pernah tak...
Tetiba rasa seram sejuk...
Bulu roma tetiba naik...
Mata mulalah nak tengok ke belakang, kiri dan kanan...
Pernah?

Pernah tak...
Bau tanah?
Darah?
Kemenyan?

Pernah tak...
Tersedar tengah2 malam.
Pastu terasa nak masuk tandas.
Tapi badan kaku.

Acah jer...

The Conjuring. Pernah tengok tak?
Beberapa hari lepas, belek2 laptop cari cerita nie. Tak ingat save kat mana. Dah lama sangat tak layan laptop.

Tadi, rezeki terjumpa la cerita ni. Lagak macam berani. Well, u know me! Cerita macam ni pun nak takot ke.. err..nama lagi 'cerita', bukan real pun.
Then, jari telunjuk terus tekan cerita ni.

Keluar je muka depan cerita tu. Huh. Kuss semangat. Nak tercabut jantung. Aku tekan cerita apa ni??? Salahkan diri sendiri!

Oo my God.
U oll try la google.

Cepat2 tutup skrin laptop. Penakot rupanya!

Huh. Tak sanggup nak tengok sensorang. Kang malam2 tersedar, harus aku tak bangun kalau tetiba nak gi toilet. Haha.
Sebab dah lama tak tengok cerita2 cenggini, haruslah aura dia semacam.

Teringat raya dua tahun lepas. Sekepala dengan abe, kakak, dan anak-buah-solihin, mengadap laptop tengok Final Destination. Kakak mulalah ter'over', nak pegi tandas pun kena temankan, malam2 mulalah mengigau macam2, pastu teringat2 anak mata yang keluar dari soket mata, bergolek2, jatuh dari bangunan, dan dihempap tayar lori. Huh.

Korang kan, kalau tengok cerita camni, time scene horrible, tangan tu ada tak spontaneously tutup mata? Dan jarakkan jari, cuba tengok melalui celah2 jari? Ada kan?
Hmm macam kakak. Haha. Eh over pulak cerita pasal kakak. Diri sendiri tak sedar.

Allamak, boleh pulak blogging masa ni? Study woiii. Minggu depan ada test. Please do pray for me.
InsyaAllah next entry, saya cuba kongsikan apa yang disampaikan dalam liqo' fikri petang tadi kat KUiZM Gombak, bersama Ustazah Teh dan Ustazah Norhafizah Musa, tentang 'Seindah Taman Firdausi'.

Sekian, Assalamualaikum.
Sebarkan senyuman, nescaya ia membahagiakan.

Saturday, 6 December 2014

Brush your Teeth!

Dalam bahasa Arab, ianya dipanggil 'Siwak'.
Siwak berasal dari perkataan 'saaka as-syai' yang bermaksud menggosok sesuatu.  Perkataan 'siwak' boleh menunjukkan erti perbuatan atau boleh juga menunjukkan erti alat. (Kadang2 dipanggil miswak).

Brush your teeth, my dear. Well, they will last throughout  your life. Believe me?

>>> memori lampau <<<
Oo my God.
Aku paling tak suka bau bilik pemeriksaan gigi. Terus nak muntah. Tapi Misi2 sokmo datang ke sekolah.
'Ko ingat kami suka?' Bahahaha.
Kalau boleh, nak koyak atau buat2 hilang surat kebenaran ibu bapa untuk rawatan gigi. Haha. Korang mesti pernah buat kan?

>>> realiti masa kini <<<
Aku pelik kenapa orang takot dengan dentist. Padahal setakat tampal gigi, cabut gigi, hmm bukannya sakit ponnn. Haha. Yeke? By the way, aku tak pernah ada pengalaman kena tampal atau cabut gigi. Dulu2 takot mungkin sebab jarum, tapi sekarang jarum tu lah sahabat baik aku, to keep patients well behave. Hahaha.

My dear, jika anda takut dengan dentist. Hmmm. Cane nak kahwin dengan dentist? Bahahaha. *joking only*

Oke, my dear, firstly, jom kita tengok apa pandangan mazhab atau ijma' ulama tentang siwak.
1) Ianya sunat (menurut mazhab AsSyafie, Hambali dan Hanafi)

2) Ianya tidak wajib (menurut sebahagian ijma') - Ini berdasarkan hadith riwayat Bukhari. Daripada Aisyah RA, Rasulullah saw bersabda "Memberus itu membersihkan mulut dan membuat Tuhan redha"

Kami selalunya menasihatkan anda2 semua untuk berus gigi at least 2 kali sehari, not less than that. Bila? Waktu pagi selepas bangun tidur dan waktu malam sebelom tidur.

Namun, dalam Islam, ada waktu2 tertentu yang ditekankan untuk berus gigi. Antaranya:

1) Ketika bangun malam untuk melakukan solat malam.
Daripada Huzaifah, "Sesungguhnya jika Rasulullah saw bangun pada malam hari, maka baginda akan menggosok mulutnya dengan berus gigi" (HR Bukhari dan Muslim)

2) Ketika berwuduk dan setiap kali hendak solat
Dari Abu Hurairah, Rasulullah saw bersabda, "Jika tidak membuat umatku mengalami kesusahan, pasti aku perintahkan mereka untuk memberus gigi setiap kali hendak mendirikan solat" (HR Bukhari)

3) Ketika hendak membaca alquran
Dari Abu Abdur Rahman Al-Sulami, Ali memerintahkan memberus gigi dan berkata bahawa suatu ketika Rasulullah saw bersabda,
"Sesungguhnya seorang hamba jika memberus gigi lalu berdiri solat, maka malaikat akan berdiri dibelakangnya mendengar alquran. Kekagumannya dengan alquran membuat dia semakin mendekatinya hingga dia meletakkan mulut ke mulutnya, maka tidak ada sesuatu pun yang keluar dari mulutnya kecuali sesuatu itu masuk ke dalam mulut malaikat. Maka bersihkanlah mulut kamu." (HR AlBaihaqi)

4) Ketika masuk rumah
Dari Miqdam bin Syuraih, daripada ayahnya:
Aku bertanya kepada Aisyah, "Apakah yang pertama kali dilakukan Rasulullah saw setiap kali masuk rumahnya?"
Aisyah menjawab, "Baginda memberus gigi" (HR Muslim)

Sekian saja perkongsian special untuk anda.
Sebar-sebarkan. Wallahu'alam.

*Ilmu ini telah dipetik dari Kitab 'Tafsir Wanita Dalam alQuran' karangan Syeikh Imad Zaki Al-Barudi, Bab Kedua: Surah alBaqarah: Sunnah-sunnah Fitrah

Friday, 28 November 2014

Kek Coklat Moist Versi Simple

Dentist dari MOH pesan, "Please do share. Y'll get more!"
*MOH=ministry of health

So, today I would like to share a recipe. Ini resipi yang dimodify a bit from courtesy of google. Ahah.

Kek coklat moist versi simple.
♡SimplySuperAdorable♡

Bahan A:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan serbuk koko

Bahan B:
3 biji telur
2 cawan gula
1 cawan minyak sayur
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan air panas

Cara-cara:

1. Ayak Bahan A, dan satukan semuanya. Ketepikan.
*kadang2 saya tak ayak pun,jimat masa. Padahal malas. Haha

2. Satukan telur dan gula, kemudian pukul hingga putih.
*boleh guna kekuatan tangan atau mixer (high speed)
*kalau anda seorang dentist, recommended guna tangan supaya tangan lebih kuat. Tangan perlu kuat untuk cabut gigi pesakit. Haha

3. Masukkan minyak sayur dan susu pekat ke dalam 'telur dan gula'. Pukul lagi. Kalau guna mixer, use slow speed.

4. Campurkan adunan ini dengan Bahan A yang telah diketepikan tadi. Kacau bagi rata, selang selikan dengan memasukkan air panas, hingga rata dan nampak berkilat.

5. Lenserkan mentega di bahagian dalam loyang/periuk/microwave tupperware, kemudian masukkan adunan tadi.

6. Panaskan microwave anda terlebih dahulu, dalam 15 minit, dengan suhu 140°.
*Saya biasanya guna microwave je, tapi boleh juga kukus atau bakar dalam oven.

7. Masukkan loyang/periuk/microwave tupperware ke dalam microwave anda. Pastikan suhu antara 140°-150°, bakar selama hampir 2 jam.
*kalau anda tak berapa confident, anda boleh check dengan menggunakan garpu atau kayu sate, untuk satu jam pertama. Kalau adunan masih melekat pada garpu, maka ianya bererti belom masak. Jadi teruskan membakar.

8. Bila dah siap, sejukkan kek terlebih dahulu, kemudian baru sediakan topping.

Bahan topping:

(Asalnya resipi ni adalah dari ibu kawan saya,tapi telah dimodify ikut suka)

1 cawan air
Gula-ikut suka banyak mana
1 sudu kecil tepung jagung
Serbuk coklat-ikut suka banyak mana

*with experiences, you will know how to measure it. Krik3

*kesemua bahan2 ini dicampur sekaligus, kecuali tepung jagung. Panaskan di atas api sederhana.

*Tepung jagung perlu dibancuh dengan sedikit air terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam campuran serbuk coklat+gula+air. Kalau tak, topping akan jadi berketul2.

*Selepas 10 minit, tutup api, dan sejukkan topping sebelom diletakkan diatas kek.

*Untuk hiasan, ikot kreativiti masing2. Boleh taburkan coklat urai, atau kacang badam, atau cheese yang diparut. Anyway, saya tak suka cheese, so saya letak coklat urai jer.

*Now, ready to serve.

P/S Gambar dibawah tak berapa cantik. Well camerawoman tak bertauliah.

Selamat mencuba.
From me,
♡ Recipes Seeker ♡


Abah selamanya...

Masih terdengar sayup2 azan dalam kedinginan pagi hari. Terasa sebak,tapi aku tetap berusaha untuk menghalang titisan air mata dari jatuh. Allah! Begini agaknya berpisah semata hanya kerana-Mu. Namun,titisan2 jernih air mata jiran2 tetap ada,mengiringi langkah ma dan abah. Terpancar sikap kejiranan. Pagi itu tetap dalam ingatanku.
 
Wajah abah berseri2, bagaikan tak sabar untuk berada di sana. Seumur hidup abah hanyalah memerah keringat tulang 4 kerat untuk kami sekeluarga, tanpa mengeluh, kali ini biarlah abah berehat, meluangkan masa untuk beribadat sepenuhnya kepada Maha Pencipta. Dan Allah Maha Kaya, masih memberi ruang nafas kepada abah, selepas segala dosanya dibersihkan melalui datangnya sakit 6 bulan lalu. Alhamdulillah,  abah dikurniakan kekuatan untuk masih meneruskan tugas sebagai hamba yang mengaku beriman.
 
Dahulu, aku dibesarkan dalam suasana kampung, yang mana kasih sayang disampaikan dalam bentuk yang sangat berbeza. Aku diasuh untuk menghormati dan mentaati sehingga aku menjadi jauh dan sangat takut dengan abah. Bukan aku seorang, bahkan adik beradik yang lain pun sangat patuh akan segala perintah abah, semuanya sebab takut. Abah sememangnya jarang keluarkan suara kuat, tak pernah tangannya hinggap kat mana2 bahagian tubuh anak2nya, tetapi, bila saja abah berdehem, anak2 yang bising atau berkelahi, semuanya akan diam terus. Hebatnya abah.
Aku masih membesar dan belajar. Aku melihat, suasana kasih sayang antara ayah dan anak di kawasan bandar sangat berbeza berbanding di kawasan kampung/luar bandar. Kasih dan sayang mungkin sama, tetapi the way it has been conveyed, itu yang a bit different. Ini apa yang aku lihat dan perhatikan sepanjang hampir 5 tahun merantau di bandar.
Key-eL uoolls!
 
Mereka berada di tanah Arab selama hampir dua minggu. Bersama besan dan juga kawan mereka.
 
Dari KB ---> KL ---> Jeddah ---> Mekkah dan Madinah ---> KL ---> KB
 
Keesokan harinya, dapat panggilan dari Abah. Yey! Aku orang pertama dapat call dari Abah, sebab waktu tu, aku seorang je tengah cuti. Cuti midsem. Orang lain kerja.
Dari suara Abah, jelas dan nyata, Abah memang happy berada disana. Alhamdulillah.
Semoga segala urusannya dipermudahkan.
 
Abah.
Tiadalah cinta bapa kepada anaknya melainkan cinta Abah. Walau datang lelaki hensem sekalipun menabur bunga2 cinta, rasanya belom mampu menandingi Abah. Walau kata cinta tidak diucapkan, tetapi cinta tetap bersemi melalui tanggungjawab, keprihatinan, bebanan yang dipikul sejak mula2 bernafas hinggalah kini.
 
Jasanya.
Terlalu banyak. Tak terhitung.
 
Moga Allah membalas segala kebaikan Abah.
Moga Allah tempatkan Abah di syurga yang selayaknya.
Moga Allah jauhkan Abah dari api neraka jahanam.
Moga Allah pertemukan daku dengan Abah di dalam syurga.

#anAdorableAbahEver

 

Monday, 24 November 2014

Manual?

Rasanya dah dekat dua bulan tak drive kereta manual. Malam tadi, balik dari Kajang, akak offer kereta auto sebab takot penat bawak malam2, hujan pulak tu, tapi manual jugak yang I pilih. Bukan apa, sebab kereta ni kecik, senang nak park, tambah2 kat fakulti.

Risau jugak sebenarnya. Dah la dengan mengantuknya, dengan speknya yang takde, dengan penatnya..btw, baru abeh bengkel keusahawanan kat hotel oriental crystal kajang. Emm usahawan sangat. Headache jugak la buat yang bab finance. Sampai tido kul 2.30pagi. Baru nak berjimba dalam hotel mewah yang sekali seumur hidup je kot aku dapat duduk hotel macam ni. Haha. Alhamdulillah, dapat masuk final competition bulan December nanti. #pitchingfinale

Manual:
Tekan brek kaki > turunkan handbreak > tekan clutch > masuk gear

Auto:
No clutch

Ni style baru bawak kereta manual:
Turunkan handbreak > Tekan brek kaki > Masuk gear 'R'.

Haruslah tak gerak kereta ni. Hahaha.
Akak tanya, "oke ke tak bawak manual ni?"

Ehh. Lupa nak tekan clutch! Oh my God.

Take 2 minutes untuk ingat balik cara2 drive manually. Haha. Then, baru gerak. Tapi still tak confident enough, sebab pakai kasut kuliah yang flat, dan tapaknya memang nipis. Tak biasa. Biasanya pakai sandal yang tapaknya sedikit tebal, bukan high heel. Trying to be confident. Haha.

Nasib baik ada S kat sebelah. My 8 years old nephew. Bawak dia ke kolej sebab esoknya ada klinik PAEDS. Awal2 pesan kat S supaya tak tidur dalam kereta. Nasib dengar arahan. Haha. Taknak bagi dia mengantuk, make his brain works. Cane? My way is test dia dengan 'darab-bahagi'.

Sesampai je dekat tol Batu 9, mulalah gelabah, takot kereta mati. Haha. Ala...macam tak biasa. Hihi. Tapi nasib baik malam tu smooth jer, and less than 40 minutes lepas tu sampai kolej.

Teringat kat Abah. Abah pernah suruh bawak keretanya. MPV manual!
Hah? Awal2 dah angkat kedua2 tangan. Surrender!
Rela duduk senyap2 kat belakang. Haha.

#adoremuchhondajazzmerah #mampuke?

Monday, 17 November 2014

She...An anonymous-she-is..

Kaki dihayun ke tandas. Aku baru bangun tidur, now is about 11.49pm. Tetiba hidung berair, bukan selesema. I dont know why. Mungkin sejuk sangat kot. Atau terfikir jugak, adakah ianya kesan Saliwax-E? Secara logiknya, macam jauh jer perjalanan dari telinga ke hidung. No direct highway from ear to nose, i thought. Anatomy, pls do kind to me. Ahah. Telinga bersambung ke anak tekak adalah, melalui tiub Eustachian. I dont know why am so tired. Today is Monday, hmm badan terkejut kot, dah lama rehat. Dua minggu cuti, free of clinic. Asal Isnin je, kepenatan yang berlainan. Haha. Tadi pun dalam klinik untuk tampalan gigi, terasa stiffness tangan, ohh MSD, pls go away fast! Haha.

(*MSD=musculoskeletal  disorder)

She is doing some kind of 'isteri solehah' stuff, which is, menjemur pakaian. As i passed her, she noticed me. Because of the runny nose that i had, so should she perasan me all the way.

"Belom nak tidur ke?". Sabahan or Sarawakian.
"Huh? Baru bangun tidur ni." Cam biasa, sengih.
"Oo bestnye.."

In the 'ladies',

"Oh bangun untuk sambung kerja ya?" Tanyanya lagi bila melihat aku tengah basuh pakaian.

Huh? At this time basuh baju? Terasa solehah la pulak, basuh dengan tangan. Haha.

She is so nice. I was told by A.Z last time that she has married already, with one child. Guess what age she is. Ahah.

One time ago. Dia pernah tanya, kenal tak budak BioMed, named 'H'. Haha. My roomate is also a BioMed student, but not 'H'. Btw, my roomate tak pernah pun tidur kat bilik ni. Haha.
Masa ni la kenal sikit2 dia ni.

Baik orangnya. But, belom ada kesempatan untuk tanya namanya. Hehe. InsyaAllah any other time. Shall make a good friend with her. Bolehlah nak grab ilmu rumahtangga sikit2 dari dia. Haha. Oh, anyway she is non-muslim. Hmm boleh berkongsi sikit sebanyak tentang agama stuff.

"Diciptakan untuk saling berkenalan"~maksud ayatulQuran

Oke, lets check out, and continue studying my DDS.

Pls do pray for me. May Allah eases along the way and all the way...amiin

*now is 1.41am


#vote4purple #GMukm #believe #AmNotAlumniYet 


Sunday, 16 November 2014

A Plan..

Bismillah.

12.20 am.

Hullamak...
Masih segar ni. Tak perasan jarum jam bergerak dengan cepat. Terleka dengan perancangan klinik Prostho.

Ini hari pertama menghirup udara KL selepas rileks dua minggu di tanah tumpahnya darah. Otak dah ligat berfikir, macam spinning over the world, hmmm 'ohh my Prostho'.

Bercakap pasal perancangan, kita hanya mampu merancang, namun Allah sebaik2 Perancang. Tapi, should you fail to plan, then you plan to fail.

Ditanya oleh A, "Awak betul2 nak nikah bulan December tahun depan ke?"

Ouh?

Shall I?

"Kenapa pulak tanya camtu?"
"Hmm sebab taknak clash dengan coursemate yang lain, kena plan betol2. Nanti kang tak terpergi, terasa pulak.."

See? Nikah jugak yang dipersoalkan.

Truly, from the deepest heart, serabut jugak fikir pasal nikah2 nie.

Betul jugak apa yang ditanya tu, kita perlu ada plan. Nak nikah pun perlu ada plan. Even belom ada calon, perlu jugak plan! Sebab dengan adanya plan inilah yang mendesak, mengatur, dan membimbing diri untuk bergerak ke arah merealitikan matlamat plan. Huh?

Truly, from the deepest heart, also, I dah ada plannya dalam bab nikah ni. Now, tunggu masa untuk merealitikan. Jika ianya fantasi, maka Ya Allah, tolonglah hambaMu untuk make it reality. Amiiin.

Now, it's 1.09am already.

Hmm tidur dulu.

Assalamualaikumwbt.

Friday, 14 November 2014

Inspired by Somebody

One time ago, really adore him much. Setiap kali mukanya muncul dalam paper atau majalah, pasti akan dikerat, ditampal, dan disimpan elok2 dalam album. Zaman bilamana S belom bernikah, pernah la jugak simpan perasaan dalam hati ingin menjadi isteri dia. Hikks.

Itu zaman aku muda remaja. Dreams high, beyond reality. It's all fantasy.

Kini S telah pun bernikah, 4 tahun yang lepas. Isterinya bukan calang2 orang. Sebenarnya, aku pun dah lama tak update kesah S ni, tapi last recent days, I did on my Instagram. Tut tut. Ternampak Ig isteri S. Apa lagi. Stalk la keje dia. Dari Ig hingga ke blog...sume aku selongkar. Haha.

She is a "wife, mother of two, doctor, lazy blogger, always caffeinated".

Alhamdulillah. Inspired by her.

#1
She is a medical doctor, currently further her postgraduate study in Anaesthesiology. Will become anaesthetist later, insyaallah.
(Anaesthetist=pakar bius)

#2
Walaupun terlampau busy dengan kerja, oncall, study, family, masih sempat untuk blogging, even katanya she is a "lazy blogger".

#3
Katanya, "syukurlah bagi mereka yang dapat tidur 8 jam sehari. 4 hours of undisturbed sleep pun dah nikmat baginya". Bag under her eyes are chanel. Haha?

#4
Blognya full of english words.

#5
Zaman dulu2, dia tak pakai tudung. Tapi sekarang, so nice in hijab.

#6
The rest is history......

Do you know who is she?

Friday, 10 October 2014

NikahHalal

Nikoh. Nikoh. Nikoh.

Hampir setiap hari 'Nikoh' meniti di bibir kawan2 se-course. Tidak boleh dipisahkan. Asyik ada masa lapang je, buka bulatan, then start the topic. Ahah.

Lumrah. Fitrah.

Manusia diciptakan berpasangan. Pelik jika tiada perasaan untuk berpasangan, untuk mencintai, dan dicintai.

Faktanya, kami terlalu stress dengan klinik, assignment, research,  dan bermacam-macam lagi. Jadi, penghilang stress adalah berusrah dengan tajuk 'Nikoh'. Haha. Kalau tak gosip pasal senior2, ada2 je yang gosip pasal procedure unit baitul muslim.

Ya. Memang umur2 kami ni dah layak untuk nikah. Sebab tu asyik duk bercakap pasal nikah:
-Pasal takde orang nak.
-Pasal banyak sangat orang nak,taktahu nak pilih.
-Pasal tolak pinangan.
-Pasal istikhoroh, dah buat, tapi belom dapat sign ape2 pun.
-Pasal rasa tak cukup baik untuk dapat lelaki baik.
-Pasal takot jadi loser, nikah paling lambat in batch.
-Pasal kat mana nak cari pasangan
-Pasal tunggu lelaki, macam takdak bagi sign apa2 pun, yeke nak?
-Pasal, 'Azra, tolong jadi orang tengah, carikan pasangan untuk saya'.

Huh.

Macam2 pasal yang diutarakan. Risau. Takot. Haru pun ado.

Yelah. Makin hari, makin bertambah usia. Kalau bukan masa ni untuk mulakan langkah berusaha ke arah 'baitul muslim', bila lagi, ye idak?

Kawan2. Jangan terlalu risau. Setiap orang ada pasangan masing2, cuma masanya yang berbeza. Lambat atau cepat, bukanlah bererti kita perlu berhenti berusaha. Jangan lupa doa sekali tu.

Sabar menunggu saat Allah pinjamkan hambaNYA untuk membimbing dan melayari bahtera bersama2, lantas selepas itu, say Alhamdulillah.

Usaha.
Sejauh mana perlu usaha untuk jodoh?
Saya pun takdak jawapan untuk soalan ini. Tapi, cubalah usaha bersungguh2, jangan main2 dalam soal nikah kawen ni.

Pesanan untuk lelaki:
-Jangan terlalu lembap dalam soal ini. Anda tak tahu, perempuan tertunggu2 approach dari korang (dengan cara yang betul,ok!), sehingga mereka confius untuk menerima lelaki lain. Kang yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran. Jadi mulakan langkah anda, wahai gentleman, nak nikah ke taknak? Takkan nak tunggu mimpi perigi cari timba?

Pesanan untuk perempuan(*untuk diri sendiri jugak)
-Jangan terlalu mengharap approach dari lelaki yang kita sukai. Mungkin, yang disukai itu bukan yang terbaik. Dan sebaliknya. Gila bayang nanti. Teruslah mengharap pada Allah, Maha Pencipta belahan jiwa.

#nikahhalal

Saturday, 27 September 2014

Antum tanya, ana jawab.

"Awak nampak sombong". Pengakuan berani mati alBunut Susu.
~Yes, I am. Memang saya perlu jadi sombong, sombong kepada lelaki ajnabi. Itu sebagai perisai saya, kalau saya bagi muka kat mereka, saya akan 'hancur'. Saya tak kesah kalau lelaki cakap macam tu, sebab Allah tak memandang luaran saya, tapi dalaman. Awak tak tahu reason disebalik kesombongan itu, jadi saya takkan menghukum awak.

"Lelaki tu mintak tolong bagi hadiah ni..."
~Maaf saya sukar untuk menerima, terutama yang berbentuk pakaian dan makanan. Apatah lagi, jika ianya daripada lelaki anonymous. Annoying je. Saya taknak ada rasa terhutang budi, sebab sukar untuk membayar budi, takut nanti memakan hati, susah nanti.

"Maaf, dia taknak bertunang.." cakap Abah.
~Saya banyak kali dah cakap, saya taknak ada apa2 ikatan sebelom saya bergelar dentist. Sukar untuk faham?
Bukan berniat untuk jual mahal, tapi perlu jual mahal kan?hekkk.
Tidak....actually, saya taknak ada rasa terbeban sewaktu study dengan tanggungjawab memikul janji, janji untuk bernikah. Kan, tunang itu step selepasnya nikah. Ianya ibarat janji untuk bersama2 ke arah pernikahan.
Tetapi, bukanlah bererti tidak perlu membuat persiapan ke arah pernikahan sewaktu study ni..bersedia dari segi ilmunya, skillnya, mentalnya, fizikalnya, dan rohaninya...tetap perlu bersedia, walau tiada apa2 ikatan sekalipon..study pasal gigi pon, tetap kena study pasal munakahat ni. Kalau bukan masa ni nak study, masa bila pulok?

"Nikoh?"
~Allamakk...saya still studying,  so my priority,  my awla buat masa ni, adalah belajar. Saya tidak pernah menghalang mana2 kawan yang masih belajar untuk bernikah. Silakan.
Tapi saya, saya ada matlamat tersendiri.

"Lama sangat nak tunggu ni..."
~Dear Kumbangs, Bunga bukan sekuntum. It's Bungas.
Usah terkejar2. Kejar ilmunya dulu, baru kejar praktikalnya. Ilmu takdak, nanti praktikalnya tunggang terbalik. Awak tahu pasal haid, nifas, wiladah, istihadah? Kalau isteri awak kemukakan kemusykilan pasal ni, awak yakin boleh bagi jawapan yang mantop? Atau, awak suruh isteri awak pegi tanya ustaz/ustazah? Malu, bro!
Kalau rasa 'masa menunggu' terlalu lama, maka pergilah menuntut ilmu, disebabkan banyaknya ilmu2 ni berserta huraiannya, nescaya masa itu menjadi singkat. Eh?

"Ada whatsup tak? Boleh kita contact via whatsup.."
~Memang saya ada whatsup, tetapi nombornya, rahsia. Hanya familia and kawan2 muslimat saje yang saya bagi.
Tahu kenapa?
Whatsup nampak lebih open berbanding 'conventional message'. Dengan pelbagai simbol, gambar, tambahan free pulak tu, lagilah kita akan 'bermudah' untuk saling berbalasan. Nanti lama2 takot tersangkut hati la pulak, bahaya! Ye idok?

"Muslimin ada jemput pegi umah dia, jom pi ramai2..."
~Oppss, sorrrryyyy... Kalau sekadar pergi untuk makan2 dan bersukaria, I'm sory, takboleh pergi. Melainkan ada emergency atau keperluan yang betul2 keperluan. Bukan bermaksud taknak panjangkan silaturrahim, tetapi isunya tidak perlu dipanjangkan lagi, sebab masih banyak rumah muslimat yang belom dikunjungi, kenapa beria2 nak pegi rumah muslimin?

"Kursus kawen...saya nak pegi dengan bakal suami la.."
~Ini yang merisaukan.
Kalau antara awak dan bakal suami ada mahram, maksudnya, orang yang boleh diharapkan untuk mengelakkan berlakunya perkara2 sumbang antara awak dan bakal suami, takpe jugak.
Persoalannya, kenapa nak pegi sekali dengan bakal suami? Perlu ke?
Saya fikir, better or best pergi asing2, tempat lain2, dan waktu lain2.
Bakal suami, masih haram.
Suami, baru halal.

.Allah lindungi kami.

Wednesday, 3 September 2014

20 things...

Prefer not to do, but still pretend to do, and now it was done.
Here are 20s:

1. I'm 23 yo. *it sounds old

2. Saya paling tak pandai nak describe pasal diri sendiri. *krisis identiti

3. I'm Kelantanese. My ma lahir dan bersekolah di Thailand. My abah pulak, lahir di Kelantan, sekolah campur2, ada kelantan, ada Teganu. But, eventho saya lahir dan dibesarkan dalam budaya Cik Siti, saya tak minat sangat nasi kerabu. Keropok takyah cakap la,meme feberet!

4. Saya suka makanan pedas, kadang2 akan gigit cili untuk merasai nikmatnya makan. *ahah?

5. Saya tak suka sangat biskut raya, kalau kek, boleh la tahan.

6. Sepanjang hidup, saya hanya pernah buat kek cokelat and kek carrot je. Pernah dulu saya cuba buat biskut raya, tapi tak menjadi, siap kena gelak lagi. *so, malas dah nak buat biskut raya

7. Really love my family members much. Love. Infinity. Unbeatable. Unlimited edition. *SE?

8. My siblings: 4 perempuan, 4 lelaki. 3 kak ipar, 2 abang ipar.
My anak buah: sedozen+1 = total?

9. Out of 8, the only me and my 20-yo-bro yang masih belajar. So, kena bagi duit raya tau. Me and 'this' bro, always macam kucing dan anjing. Selalu berkelahi. Asyik tak kena hangin. Kadang2, satu rumah berkejaran sebab tak puas hati. *hiks,tak matang lagi?

10. Saya ada abang kembar. Abe dan adik. Pernah dulu bergaduh dengan si adik, tapi si abang pulak masuk campur. 2 3 hari jugak tak bercakap. Sekarang, dua2 dah bernikah, ber-anak dua dah pun.

11. Saya seorang yang ambitious, since zaman tadika.
-dulu, saya nak jadi pilot. Hampir2 nak isi borang APFT. Tapi tak dapat support dari family. *APFT=asia pacific flight training

-saya jugak bercita2 nak jadi seorang model. Coz I'm an aesthetic lover.

-tapi akhirnya, saya ditakdirkan untuk belajar ilmu pergigian.  InsyaAllah,  Ogos 2015, saya bakal jadi dentist. *amin

12. Saya seringkali design baju untuk diri sendiri, eventho lukisan tak lawa. Kali ini, saya tengah mencari idea untuk design baju pengantin, gaya 'cover aurah properly'.*untuk diri sendiri mungkin

13. Disebabkan minat ini, saya bercita2 untuk bukak butik muslim suatu hari nanti. Butik ini akan combine dengan klinik pergigian yang akan dinamakan sebagai 'Klinik Pergigian Saladin'

14. Saya perhatikan, orang lelaki kelantan bersifat panas baran. Dan saya jugok perhatikan, orang2 tua selalu 'merajakan' anak lelaki. *tertakluk kepada terma dan syarat, oke!

15. Saya mengakui 'arrijal qawwaamun ala nisaa'. Mereka sekadar pemimpin,  bukan nya raja yang berkuasa ke atas perempuan.

16. Saya perhatikan, orang luar lebih bersifat terbuka. Lelaki, ayah@suami,  tanpa segan tanpa kekok, boleh buat kerja2 rumah,yakni, kerja2 yang kita selalunya fikir itu adalah 'kerja perempuan'. Contohnya: memasak, siram pokok, jemur baju.
Jadinya, kerja2 rumah tidak menjadi bebanan kepada perempuan apabila lelaki bersifat terbuka macam ni.

17. Melalui pemerhatian ini, saya dan kakak pernah terfikir untuk 'meluaskan wilayah' kepada orang luar * T_T
Tapi segala jodoh pertemuan ada di tanganNYA.

18. Saya belom bernikah, asyik tertanya2 di mana nak cari calonnya...*nak nikah pun kena usaha tau!
Jawabnya kak ipar, "doa untuk dapatkan yang terbaik"
*ehe, mana tahu, yang terbaik ada depan mata, tapi hati je belom nampak

19. Saya ada matlamat jangka hayat dari 2014-2025.
Panjang la pulak kalau nak cerita. Takyah la.
*2025=umur dah 34 tahun, sounds mature enough.

20. Saya nak nikoh dalam usia yang muda. Usianya, tetap rahsia oke!
*jange lupo isi borang baitul muslim.hikxxx

Penat dowh fikirkan 20s ni...cuba anda buat, anda akan kenali diri anda macam mana. Macam sesi muhasabah diri pulak.

.Live ur life to the fullest.

Thursday, 13 February 2014

Aku, Zam dan Ayah (part 2)

Apakan daya, aku tak mampu menyedarkan ayah. Berserah saja pada Yang Maha Ea, itu yang terbaik. Aku terus berdoa untuk menyedarkan ayah. Semoga Allah akan membuka pintu hati ayah.

Berkawan dengan Zam atau nama sebenarnya Nizam Zamani membuatkan aku lupa segala masalah di rumah. Zam pandai mengambil hati. Apa yang istimewa tentangZam, Zam pandai berjenaka. Walauoin begitu, Zam seorang yang suka memberi nasihat dan menegur kalau-kalau aku ada melakukan apa-apa kesalahan. Inilah yang membuatkan aku sayang pada Zam.

"Cuti minggu depan, apa kata kalau Har ikut Zam pulang bercuti di rumah Zam, bolehlah Har kenal dengan keluarga Zam," pelawa Zam ketika aku dan dia sedang berjalan-jalan di pantai yang berdekatan dengan sekolah kami. Aku terkejut mendengar pelawaan Zam itu. Memang dah lama aku mahu berkenalan dengan keluarga Zam tambahan lagi ibu dan bapa Zam yang mendidik Zam sehingga Zam berperibadi dengan begitu baik sekali.

"Tunggulah Zam, Har setuju dengan pelawaan Zam itu, tapi Har kena tanya bapa Har dulu," janji aku pada Zam, tak mahu dia kecewa.

"Itulah yang sebaik-baiknya,"ucap Zam padaku tanda mengiyakan kata-kataku tadi.

Minggu itu, aku pulang kerumah. Tapi pintu rumah dikunci. Aku berusaha untuk masuk kedalam rumah. Setelah puas,aku ke rumah Mak Cik Siti, tukang masak di rumahku, takut-takut kunci rumah ada padanya. Tetapi hampa. Ayah tak tinggalkan kunci rumah pada Mak Cik Siti. Aku pulang kerumah. Aku menunggu ayah. Aku tak tahu bila masa aku tidur, sedar-sedar, ayah berdiri di hadapan mata bersama Mak Cik Mary.

"Har, kenapa tidur disini, bangun!"
"Pintu rumah kunci ayah, macam mana Har nak masuk ke dalam."
"Sudah, mari masuk dalam."

Aku masuk ke dalam rumah. Aku terkejut melihat keadaan rumah yang sudah berubah.

"Benar-benar berubah,"detik hatiku.

Disudut ruang tamu terdapat almari yang dipenuhi dengan air kencing syaitan, seingat aku di situ terdapat gambar ibu. Di sudut-sudut rumah terdapat patung-patung yang dibuat daripada tembikar manusia dan haiwan.

"Di rumah kita,perlu dihiasi dengan ayat-ayat suci alQuran dan tulisan khat, iaitu tulisan yang mengandungi Kalamullah. Malaikat tak akan masuk ke dalam rumah kita jika dihiasi dengan patung-patung." Begitulah kata-kata ustaz Amin ketika ceramahnya tak lama dulu.

"Astagfirullah", akhirnya keluar juga kata-kata ini dari bibirku yang sekian tadinya bermain-main di sudut hatiku. Aku terpaku di tengah-tengah rumah.

"Apa kau cakap?" Tanya ayah. Aku terkejut.
"Tak ada apa-apa ayah".
"Ingat, kalau nak lama di sini, jaga setiap tutur kata dan tingkah lakumu". Aku tersentak mendengar tengkingan ayah.
"Maafkan saya ayah. Errr...ayah, mana gambar ibu yang tergantung di situ?" Dalam ketakutan aku bertanya.
"Aaaaa! Usah tanya lagi. Ayah dah buang gambar tu."
"Buang?" Aku terkejut. Sampai hati ayah buat begitu.
"Mari sayang, kita ke atas". Lembut saja suara ayah yang mengajak Mak Cik Mary naik ke tingkat atas.

Ayah dan Mak Cik Mary naik ke atas. Langsung ayah tak pedulikan aku yang terlongo di ruang bawah ini.
Dengan perasaan yang sedih, aku berlari naik ke tingkat atas dan membuka pintu bilikku. Mujurlah bilikku tak diubah suai. Aku masuk ke dalam bilik dan menutup pintu dengan kuat, melepas geram dengan sikap ayah. Aku merebahkan diri atas katil dan menangis.

"Apa bising-bising tu, Azhar?" Kedengaran suara ayah yang kuat, membelah kesunyian banglo 2 tingkat ini.

Aku diam. Ayah...
Kalaulah ibu masih ada lagi, keadaan tak akan jadi begitu.
Aku merintih keseorangan dan terus menangis lagi. Aku tertidur.

Rrrinngggg.... kedengaran bunyi jam loceng yang terletak di atas meja kecil disebelah katil aku.

"Dah pukul 6.30 pagi," kataku smabil terus bangun dan mengambil tuala, lantas ke bilik air.
Aku terasa tenang dan kembali bertenaga setelah selesai menunaikan solat subuh. Aku mengemaskan bilikku dan turun ke bawah. Aku meluru ke dapur. Entah apa yang aku nak buat. Aku membuka peti sejuk, mengambil buah oren.

"Maaf ya, Mak Cik terlewat," kata Mak Cik Siti. Aku tekejut.
"Tak mengapa  Mak Cik Siti," ujarku pula tanda membalas kata-kata Mak Cik Siti sebentar tadi.

Aku ke halaman rumah rumah dan duduk di kerusi batu sambil meminum jus oren yang aku buat sendiri, meninggalkan Mak Cik Siti yang sedang sibuk menyiapman sarapan.

"Mak sakit, Har. Mak akan tinggalkan Har. Har mesti hidup bahagia dengan ayah. Hormati ayahmu dan selalu menolong ayahmu. Jangan sesekali menderhaka pada ayahmu," ujar ibuku sebelum dia tidur, untuk selamanya.

"Har, tolong Mak angkat pasu ni,"pinta ibu.
"Baiklah Mak," jawabku.