Sunday, 24 April 2016

Perginya Dia

Dengan Nama Allah, aku bersaksi Tiada Tuhan SelainNYA, dan Muhammad itu Pesuruh ALLAH.

Aku juga bersaksi dan yakin bahawa janji Allah itu Benar dan bertemu denganNYA juga benar.

Innalillah wa inna ilaihi roji'un...
Tiada yang mampu melainkan ayat ni yang keluar dari mulut.

How shall i confess this feeling?

Diluahkan pada manusia, mereka mungkin tidak memahami dan mengerti rasa ini. Maka Allah Maha Pendengar suara hatiku.

'Tok guru meninggal jam 3.45pm'.

Seakan tidak berdenyut nadiku.
Seakan tidak berdegup jantungku.
Seakan jam sudah berhenti berdetik.

Allahu. Allah.

Terkejut.
Bukanku tidak tahu yang beliau sudah lama sakit. Bukanku tidak tahu yang beliau seringkali keluar masuk hospital. Bahkan berita tentang beliau selalu bermain2 di telingaku, tak kira samada melalui adikku, mak ataopon facebook anak beliau.

Terkilan.
Kerana...tidak sempat aku menatap wajah beliau semasa akhir hayat.
Kerana...sehari sebelom akhir hayat beliau aku diajak oleh mak untuk menziarahi beliau,namun last minit mak cakap nak pergi dengan kawan dia. Sebab inilah aku tersangat terkilan.

Beliau...tok guru yang mengajarku dan beberapa adik beradik yang lain mengaji alquran, sampai khatam. Bukan kami saje, bahkan seluruh pelusuk kampung mengenal alif baa taa hingga khatam berkali2 atas usaha beliau. Menubuhkan madrasah kecil ditepi rumahnya sebagai tempat mengajar dan belajar alquran, dan begitu gigih mengajar alquran di setiap petang selepas zuhur.

Susuk tubuh itu kulihat sangat kuat, gagah dan penuh semangat.
Tidak pernah kulihat beliau mengeluh, tidak pernah mencaci, tidak pernah keluar kata2 yang buruk. Adakala beliau berjenaka untuk menggegarkan madrasah dengan tawa riang anak-anak.

Madrasah itu sentiasa penuh dengan anak-anak kampung. Weekend lagi lah...terpaksa buat double line,duduk menghimpit antara satu sama lain sementara menunggu tok guru memulakan pengajian. Mereka yang dah lancar bacaan boleh buat 'fast track'; duduk dihujung paling kanan tok guru bagi yang perempuan, yang laki di hujung paling kiri. Sementara didepan tok guru ada budak lain yang lebih memerlukan pemerhatian. Jadi, yang fast track ni hanya perlu baca dengan lancar dan jika ada apa2 yang tak kena tok guru akan tegur. Hebat telinga tok guru kami. Budak fast track ni untung, sebab kalau datang lambat pon, nanti tok guru panggil cepat,tak payah ikut giliran pun. Time ada budak khatam, boleh makan pulut kuning dengan telur. Begitulah kehidupan zaman kanak2 yang boleh kami kongsi. Dan itulah pengalaman kami bersama tok guru.

Bila kami menginjak ke sekolah tingkatan, jarang sekali kami mengaji disana sebab ada yang sekolah berasrama, kelas tambahan, aktiviti ko dan sebagainya.

Generasi anak2 mengaji disana berganti saban tahun, sehinggalah tok guru kami diuji dengan penyakit dan terpaksa keluar masuk wad.

Bertahun aku tak jejakkan kaki ke madrasah itu. Tipu kalau cakap tak rindu. Tipu kalau cakap tak kasih dan sayang akan tok guru.

Rindu. Kasih. Sayang.

Untuk diluahkan kepada manusia? Tidak mungkin.
Beliau telah pergi menghadap Ilahi pada 16 Rejab dan beliau ialah Almarhum Rajab Bin Husin. What a coincidence!

Alfaatihah.

Semoga arwah tok guru kami sentiasa dalam rahmat dan redhaNYA. Jadikanlah kuburnya antara taman dari taman2 syurga. Letakkanlah beliau bersama orang2 yang Engkau cintai. Amiin

Friday, 24 July 2015

Aku Anak Kampung: Teratai Mekar

Alkesah.

Oppss.

Bismillahirrohmaanirrohiiim.

Aku dongakkan kepala ke langit. Melihat keagungan kekuasaan Allah. Lalu hati berfikir, macammana Allah ciptakan langit tanpa ada tiang? Sungguh, manusia fikirannya terhijab. Sejak dari kecil, aku selalu lihat langit, dan daripada situ, terilhamlah cita2 untuk menjadi pilot, angkasawan, opps angkasawati dan seangkatan dengannya. Time naik kereta dengan Abah, terutama waktu malam, aku pasti akan tenung keindahan di atas sana, mencari buruj dan bintang kejora. Sampai sekarang, habit tu tetap ada, tambah2 bila terasa dunia ni sangat berat untuk aku harungi, bila terasa air mata hampir2 menitis, dan bila mana aku mencari, siapakah aku yang sebenarnya dan kenapa aku hidup. Nescaya, kemudiannya hati akan mula rasa tenang, sebab terasa betapa kecilnya masalah jika dibandingkan dengan keluasan langit.

Sekitar 15 tahun yang lepas....

#Trobek

Suasana dikampung pada petang hari sangat nyaman dan aman. Udaranya segar dan bersih. Berbeza sungguh dengan keadaan KL. Jem-Bising-Lautan Manusia yang pelbagai ragam-Panas-Hujan-Banjir Kilat-Guruh-Kilat-Petir-Bangunan Pencakar Langit-so on.

Aku dongakkan lagi kepalaku ke langit. Terlihat burung2 berterbangan, bebas ke sana sini, mencari rezeki, mencari pasangan. Teringin sekali untuk terbang seperti burung. Er, sound very day-dreaming. Haha.

Bangun dari mimpi, terus teringat janji dengan 3 sekawan (ehh jangan percaya), iaitu merayau merayap keliling sawah.

Seperti yang di rancang, aku Ecah Jati dan Ana berbasikal menuju ke sawah. Sawah ni cantik, ada anak sungai. Air bersih. Sekarang? Bukan macam dulu.

Ketika tu, teratai tengah kembang mekar. Musim bulan mengambang katakan. *sarkastik*

Anak2 dikampung pada petangnya kalau tak main ten-ten guli pondok2 lompat tikus (tak sure nama betolnya apa), merayau-merayap lah kerjanya, tambahan pulak kalau Pengajian alQuran di rumah tok guru habis awal. Tak jalan kaki, kayuh basikal. Time ni motor tak glemer. Haha. Ohh well, seingat aku basikal aku kaler biru dan riwayat basikal tu diakhiri dengan eksiden langgar lari oleh sebuah lori kilang besi buruk. Ehh jangan percaya!

Gigih kami berempat kayuh basikal mencari port yang sesuai di kawasan sawah tu. Tudung yang bersalut dikepala tidak lagi dihiraukan senget benget carca marba, zaman kanak2 yang belom mengenal erti "aesthetic". Haha. Sekali sekala kami melajukan kayuhan dan berlumba2 sesama sendiri.

Sampai ke satu tempat, kami memberhentikan kayuhan kami kerana tertarik dengan keindahan teratai yang sangat mekar, cantik, dan ayu ibarat puteri raja sedang beradu. *krikkrik*. Seakan ada tarikan graviti dari teratai, sehingga menarik perhatian kami. Ini betul2 teratai atau jelmaan puteri beradu yang seringkali dikaitkan dengan kesah seorang puteri raja yang dihanyutkan ke sungai selepas dilahirkan oleh gundik diraja dan kelahirannya tidak direstui oleh maharani. Ehh jangan percaya hahha. Mungkin itu kali pertama kami menjumpai teratai mekar seperti itu. So jadi takjub. Dah la besar, pink kaler, kembang menghadap cahaya matahari yang dah hampir nak turun, dan dia dominan sehingga menarik hati kami untuk memetik.

Ana cuba memulakan operasi memetik teratai, ibarat memetik puteri di pinggiran. Haha. Masalahnya, posisi teratai tu agak jauh sedikit dari tepian tebing sungai. Jadinya, kami perlu menarik batang2nya yang berselirat bersimpang siur tu untuk bawak teratai ni lebih dekat dengan tebing. Usaha demi usaha kami menarik batang2 yang berat. Terpakai jugak kudrat kami ni. Posisi teratai makin lama makin dekat. Syukur. Kami dah hampir2 berjaya.

Ana cuba menarik lagi batang teratai, dan dia cuba gunakan lagi satu tangan untuk memetik teratai.

Then....

The disaster...

Gulp!

Kepala Ana tersembam ke dalam air sungai.

Kami takdelah panik sangat, sebab tahu Ana pandai berenang. Ehh jangan percaya!

Panik?
Tak!
Serius!

Jati Ecah dan aku: GELAK

Aku ulang, GELAK.

Synergistic effect GELAK 3 orang ni boleh dengar separuh kampung kot.

Bukannya nak tolong selamatkan Ana cepat2. Gelak is the priority. Itulah namanya BUDAK.

Lepas dah gelak sakan dalam 2 3 minit, baru kami tarik kaki dan badan Ana. Teratai tak berjaya dipetik, tapi air sungai berjaya ditelan pahit.

Ingat masa tu nak buat CPR. Haha. Tapi not indicated, Ana masih boleh bernafas.

Teratai oh Teratai. Kami tinggalkan teratai mekar dan pulang ke rumah. Harapan kami untuk dapatkan teratai dibiarkan begitu saja. Ingat nak keringkan dan extract buat bedak sejuk. Hahha.

Itu memori 15 tahun lepas, tetap dalam ingatan. Setiap kali lalu jalan sawah, mesti teringat kesah teratai mekar bak puteri beradu. Dan tambah rindu akan Ana. Rindu akan zaman BUDAK. Rindu akan TERATAI. Ohh rindu akan BASIKAL BiRU.

Kicauan burung bergegas pulang ke sarang menyedarkan aku, hari dah nak malam, lalu aku berhenti #Trobek.

Pesanan Penaja: Sesuatu ayat yang diakhiri dengan "ehh jangan percaya", ianya bermaksud "tiada saintifik evidence yang membuktikan, atas idea kepala saya sendiri."

Sekian.
Wassalam.

Monday, 29 June 2015

Taaruf

 
 
 
"Sesungguhnya, manusia diciptakan untuk saling berkenalan"
(Maksud alQuran)
 
 
Bismillah, saya mulakan post ini untuk yang pertama dalam bulan Ramadhan 1436H.
 
Sebelom tu, apa cer puasa tahun ni? Ni dah masuk fasa kedua. I guess awak2 semua pastinya ada matlamat2 tersendiri yang ingin dicapai dalam bulan ni. Begitu juga dengan saya.
 
Saya ringkaskan disini, matlamat saya untuk Ramadhan tahun ni berdasarkan 3 komponen utama, iaitu: "Bertaqwa" "Berilmu" "Bermuamalah". Eh macam moto sekolah pulak kan. Ahah. Setiap komponen2 ni ada cabang masing-masing. Malaslah nak cerita.
 
Apakah matlamat awak2 semua? Takde matlamat? Huh.
 
Sebenarnya dalam hidup kita atau dalam setiap apa yang kita lakukan, kita perlu ada matlamat, atau niat, atau tujuan dalam apa2 yang kita lakukan. Hidup kita misalnya, perlu set kan matlamat. Nak nikah? Perlu ada matlamat. Nak anak? Perlukan matlamat. Kalau tiada matlamat, saya yakin, kita akan mudah ditiup angin, ibarat lalang, ditiup ke Selangor maka ke Selangor-lah dia, ditiup ke Kelantan maka ke Kelantan-lah dia. Jadi apa cer? Fikir2kanlah.
 
Sebelum ni, saya pernah pm Tarbiah Sentap di page facebook-nya tentang apakah yang sepatutnya menjadi matlamat utama hidup kita. Lalu admin Tarbiah Sentap replied:"Beribadah kepada Allah".
 
Saya ulang: "Beribadah kepada Allah"
Lu pikir la sendiri.
 
Sama macam post saya kali ni, bukan sesaje saya menulis, buang karan aje, pastinya ada motif/matlamat/tujuan/niat tersendiri.
 
One fine day,
"Kak ya, nak tak kenal dengan kawan aku? Dia nak kenal dengan mu.", tanya adik. The only bro, yang asyik 'tak kena angin' bila bersua muka, ibarat anjing dengan kucing. Haha.
 
"What? Errr...sape kawan tu? Aku kenal ke?"
Lalu dia cerita dari awal ila akhirulayah (=hingga akhir ayat).
 
"Aku taknak direct mesej dengan dia. Cakap dengan dia, kalau dia betul2 serius, datang rumah, kenal kat rumah."
 
Adik tersentap. "Err, kenal2 la dulu, baru jumpa family"
 
Again, "Taknak!". Muktamad.
 
Seriously, saya bukan taknak kenal dengan dia sebab ego melampau, bajet poyo, bajet mahal. Tidak sama sekali. Tapi ketahuilah dan sedarlah wahai adikku, engkau, dan awak2 semua bahawasanya Islam ada menggariskan tatacara untuk berkenalan dengan pasangan yang kita berhajat kepadanya.
 
Taaruf=Berkenalan. Tak perlu saya terangkan lebih lanjut definisi taaruf ni, semua tahu kan. Tak tahu, pergilah menuntut ilmu dari sape2.
 
Saya taknak bukak 'kisah lama', mungkin dulu kita pernah buat silap/salah/dosa dalam soal mencari pasangan/cintan cintun/cinta monyet/approach orang dengan cara kita sendiri yang kita anggap ianya betol, sedangkan ianya exactly salah dari sisi syariat. Semoga Allah mengampuni kita, menutup aib kita dan mengeluarkan kita dari penjara dosa. Amiin.
 
Berbalik kepada taaruf.
 
Dalam Islam, taaruf dengan niat untuk mengenali pasangan yang kita berhajat kepadanya bukanlah dengan cara kita berhubungan secara direct dengan dia, tetapi perlunya kehadiran orang tengah. Orang tengah disini boleh jadi family members sendiri, ustaz/ustazah, atau mahram yang boleh kita percayai. Ini bertujuan untuk mengelakkan berlaku fitnah dan untuk menjaga kesucian hubungan, kerana pernikahan adalah sesuatu yang suci. Jadi mulakan ia dengan cara mengikut syarak, supaya diakhirnya dengan syarak jugaklah kita disatukan, In Sya Allah. Jangan sesekali dikotori dengan dakwat dosa, sedarlah dosa2 kita yang lain pun dah terlampau banyak. Allahu!
 
So apa nak buat masa taaruf? Adakah sekadar, kau tengok aku, aku tengok kau? Huh. Sampai ke sudah tak kawen.
 
Dalam ceramah dari ustaz Nik Nasri, (boleh search blog ustaz, taip je Nik Nasri atau Fiqh Munakahat) beliau mengupas tentang fiqh munakahat. Bagi yang nak tuntut ilmu pasal nikah kawen, boleh la dengar ceramah ustaz ni. Katanya, 2 benda yang perlu lelaki lihat pada perempuan sewaktu proses taaruf, iaitu:
1) muka
2) tapak tangan

Sebabnya....ini saya taknak bagitahu, awak2 cari sendiri ceramah ustaz tu. Haha.
Perkara ini sunat untuk buat tau! It's sunat!
 
Tetapi, diingatkan, kena berjaga2 dengan pandangan dan jangan bertentang mata pada waktu yang lama. Kalau mata kabur dan tak pakai spek, itu lagi bagus rasanya, naseblah kau! Sape yang senaseb dengan saya, yang memerlukan sedikit masa untuk kembali fokus melihat benda jauh, haha naseblah labu...
 
Ini saya kongsikan dari buku Tarbiah Sentap, by Ustaz Adnin Roslan. Katanya, semasa proses taaruf, bertaaruflah sepuas-puasnya.
Noted?
 
Kemudian, berbicaralah/berbincanglah dengan baik. Kun anta! (=Be yourself)
 
Saya tahu, kedua2 pasangan yang sedang bertaaruf ni, "segan" "malu" "krikkrik". Tapi nak buat macammane, ini jalan yang kau pilih! Haa, kau pilih!
Sampai bila tak kawen kalau  "malu" "segan" "krikkrik".
 
Walaupon ianya krikkrik, pastikan ianya berbaloi dan mencapai matlamat kenapa kita nak bertaaruf dengan dia.
 
Selepas sesi taaruf, now you have to go back, think and make a decision.
 
Keep calm and solat. Solat taubat, solat hajat, solat istikhoroh.
Minta pandangan family, orang2 berpengalaman, orang2 beragama.
Moga2 Allah menunjukkan jalan yang terbaik untukmu.
 
Sumber: Tarbiah Sentap karya Adnin Roslan
 
Saya seriously serious bab2 nikah kawen nih, walaupun kau tak nampak aku serius, huh. So jangan sesekali main2 dengan saya.
 
Ingatlah wahai lelaki, sekali kau main2kan hati perempuan, 1000 kali perempuan akan main2kan hati kau.
 Karma Allah tetap akan berlaku, kalau tak didunia, pasti diakhirat.
Takot? Haha.
Makanya, betolkan niat kau. Jangan taaruf semata2 untuk suka2/keseronokan.
 
Sumber: Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck karya Hamka
 
P/S: Saya hanya ada satu hati. Kalau sebelom ni ianya pernah retak, tak mustahil ianya mudah hancur berkecai. Nak bagi gam gajah? Useless.
 
 
Takot? Ahaha. Rilex brader.
Keep calm and solat.
 
 
Lastly, I shall conclude my post with this poem, just special for you.
 
"Be my companion,
and
I'll be your condominium."
 
 
Ahah. Goodbye!
 
.12 Ramadhan 1436H.

Friday, 5 June 2015

Dentistry: My first choice?

Bismillah.

*mood study week*

Tak sangka jalan ini bukan jalan sebarangan, tak sangka yang dulu aku pernah pilih "Dentistry", siap first choice lagi. Tak pernah terfikir untuk jadi Dentist. Bukan cita2ku. Namun, takdir Allah menentukan aku berada dlm bidang ni..mungkin hikmahnya aku tak nampak sekarang, In Sha Allah sooner or later pasti aku nampak betapa indahnya ketentuan dan taqdir Allah.

Sepanjang proses pembelajaran dari pasti, tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, matriks, dan U, inilah proses yang paling susah, no life kot, tak mampu nak cerita kat orang lain, melainkan dengan orang2 yang mengalami kesusahan yang sama dalam bidang ini..and dats why Abah said "Dia taknak bertunang" dan dats why I simply gave my simple reason "Nak suruh family yang carikan". Just forget what was happened before, just step forward.

Allah Allah Allah...
Seringkali aku mencari dimana Allah ketika aku sangat tak mampu berjalan kerana ujianNya yg sangat menguji kesabaranku...aku lupa yang Allah tidak bertempat, DIA ade dimana2...Aku meminta kepadaNYA,padahal dalam masa yang sama,aku berbuat dosa kpdNYA...astagfirullah....malunya aku kepadaMU.

Bila seorang kakak nasihat "usaha,dont give up,doa,tawakal", itulah selama ini yg aku praktikkan...mungkin ianya tak smpai ke tahap yg Allah nak...sebab tu belom tiba masanya untuk Allah makbulkan...biarlah,kalau bukan didunia,insyaallah diakhirat..amiin

Final exam kali ni pelik sikit dari kebiasaan. Biasanya sebelom raya dah setel semua exam. Tapi, kali ni raya keempat kitorang start study week. Seminggu je. Then exam dua minggu. Seriously banyok giler tak study lagi. Allahu. Bantu hambaMU ini yaAllah. Permudahkanlah YaAllah.

PS: Sekarang tengah rehat di Masjid UKM. Stay kat Kajang sebab Husna takde orang jaga, umi abi dia kerja. Esok boleh balik KL dah sebab Aunty Husna yang lain datang jaga dia esok. Ni lari ke masjid sebab takboleh study kat rumah.haha. oke,dah nak maghrib ni.

.Doakan saya.

Saturday, 4 April 2015

Tarik aku ke syurgaNYA!

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Alkesah. Fakulti saya bersebelahan dengan Hospital Kuala Lumpur. Kalau keluar pintu dari arah kaunter pendaftaran, kaki akan terus menjejak bangunan Kompleks Pakar Harian, HKL. Saya dan seorang kawan saya berjalan menuju ke café HKL untuk lunch. Well, dah bosan asyik makan benda sama jer kat café fak. Lagipun café utama dalam fak diarahkan untuk tutup, dengar khabar disebabkan "kebersihan". Saya sangat pantang dengan "kebersihan" terutama dalam bab makanan. Sebab makanan itu yang akan jadi darah daging kita kan. Ohh lagi satu, jangan sesekali ajak saya makan di restoran mamak. Errrr. Bagi free pon saya tak sanggup makan tau. Hahah.
 
Selepas lunch, kami pun singgah surau dalam HKL ni. Sebab pertama: Ianya ber-aircond. Sebab kedua: Kondusif, senang nak amek wudhuk. Bukannya kitorang takde bilik rehat, ada. BILIK RESUSITASI SISWI (Bilik Resus). Year 5 students yang conquer. Haha. Tapi sebab bilik resus ni aircond dia rosak dan semua berebut oxygen dalam tu, lemas! Plus kena amek wudhuk dalam tandas, dan sebab dia "bilik rehat" bukannya "surau", kekadang terganggu solat sebab bising. Well, banyak cerita hot untuk dikongsi bersama. Inilah reality dental students.
 
"Hormati orang yang tengah solat. Bacaan alQuran pun disarankan untuk diperlahankan alunannya ketika ada orang lain solat, apatah lagi suara-suara yang berbicara tentang hal keduniaan." (Nasihat untuk diri sendiri)

Hari ni hari Jumaat. Petang tak ada klinik. Tapi saya ada kerja lab, bersama kawan saya tu. Kalau tak dah lama berjimba kat kolej (hostel). Kami masuk ke surau. Saya mula bersiap untuk ambik wudhuk. Lantas ternampak seorang makcik sedang memegang bucu dinding. Agaknya nak bangun. Saya teragak-agak untuk bertanya, takot nanti dikatakan "jaga kain orang". Makcik ni oke ke tak ni.....tapi bila teringatkan kata-kata Dr.Wan, saya terus tanya makcik tu. Bukanlah  niat saya untuk jaga tepi kain orang.

"Makcik? Oke ke tak ni?". Tidak berjawab.
Lagi. "Oke tak Makcik?"
 
"Makcik nak bangun. Tolong pegang makcik..."
 
"Makcik nak amek air semayang ke?"
 
"A'ah"
 
Lantas aku paut tangan dia. Kuat jugak la kena tahan Makcik ni, dan dia pun pegang aku kuat giler, dia tak stable. Unsteady gait. Nasib aku dah kebas satu pinggan nasi.haha. Kalau tak dengan aku sekali melayang. Waktu dia dah berdiri tegak, terasa macam melayang-layang badan dia. Kesiannya Makcik. Dimanakah anak-anaknya time dia memerlukan seperti ini?

"Dan duduk gak susoh nok bangun mula"

Bicara Makcik tu dalam dialek Kelantan tanpa mengeluh. Betapa kuat dan tabahnya hambaMu ni Ya Allah.
 
Dalam surau tu, bukan aku seorang, ramai jer, tapi kenapa hanya mata yang mampu "menolong". Sedihnya rakyat Malaysia! Shame on you!
 
Engkau megah dengan uniforn nurse, tapi?
Engkau megah dengan white coat kau, tapi?
Sambunglah sendiri.
Hanya Allah Yang Tahu niat dihati masing-masing.

Makcik nak pakai selipar. Aku tarik selipar jepun bagi dekat dengan kaki dia.

Hinakah engkau jika tangan engkau menyentuh selipar jepun untuk seseorang yang tidak kau kenali?

Kaki dia meraba-raba selipar. Rupanya mata dia tak berapa nampak. Hebat ujian KAU Ya Allah.

Aku papah Makcik tu untuk ke tempat wudhuk. Takdelah jauh sangat, dalam 3-5 langkah dari tempat solat jer. Bila dah sampai kat paip air, kakinya agak sukar untuk melangkah naik ke tempat wudhuk, takdelah tinggi sangat pun, 1 kaki ketinggian je. Tapi sungguh kesian makcik, dia berusaha untuk melangkah naik. Tangan dia bukak pili air, tapi terlupa lengan baju dia belom dilipat. Dah la satu tangan bertahan kat paip, habis tu tangan mana yang nak lipat lengan baju dia? Aku tarik lengan baju dia.

Hinakah engkau berbuat sedemikian untuk orang yang tak kau kenali?

Siap amek wudhuk, aku papah dia kembali ke tempat solat. Lepas tu baru ada seorang beruniform nurse tanya, "Makcik oke tak ni, nak saya tolong?" Dia ambik makcik tu dari saya, lalu dia bawak ke kerusi.

Sewaktu saya sibuk mencari telekung solat untuk makcik tu, makcik tu capai tudung saya yang diletak atas sejadah depan dia.

"Makcik nak pakai tudung saya ke?"
 
"Laa tudung awok ke? Ingat kain semayang."

Aku pakaikan telekung solat untuk dia. Terharu. Kali pertama pakaikan telekung untuk orang yang tak dikenali.

Kenapa?
Risau ego engkau dipijak-pijak?


Aku memerhatikan wajah makcik itu sewaktu memakaikan telekung kepadanya, sebab dia tutup mata dia, jadi aku berani la tengok. Wajahnya...
 
Tetiba lak aku nak nanges dah kenapa...
 
Seandainya aku berada di tempat dia, masih adakah hamba Allah yang ingin menolong aku? Ya Allah, jadikanlah apa yang aku lakukan ini sebagai ganjaran kepada kedua ibubapaku. Jika ibubapaku menghadapi kesulitan, engkau datangkanlah bantuan kepada mereka sebagaimana aku telah membantu makcik ini.
 
Aku tinggalkan makcik ini untuk menyempurnakan solatnya, sementara aku ambil wudhuk, pakai tudung, ready untuk solat. Sebelom aku solat, makcik tu dah siap solat.

"Makcik datang sini buat apa?" Sambil aku bukakan telekung solat dia.
 
"Cuci darah. Seminggu doh ulang alik ke sini. Doktor nak ajar gano nak guna alat tu, nanti mokcik boleh buat sendiri la kat rumah."
 
"................"

The rest let it be history.

Makcik tu bangun untuk keluar dari surau. Dia berjalan perlahan-lahan. Sebelom dia pergi, dia hulurkan tangan dia. Lalu aku salam dan cium tangan dia.
 
Makcik. Nanti makcik hulurkan tangan makcik, tarik tangan saya ke syurga ye. Saya tahu makcik tak nampak muka saya. Tapi saya pasti makcik tak lupa tangan saya yang papah makcik, yang pakaikan telekung untuk makcik, dan yang salam dengan makcik.
 
Makcik tarik saya ke syurga ye!
 
 
Untuk engkau yang bernama engkau!
 
 
Engkau bermegah dengan rumah besar yang engkau miliki,
tanpa memandang mereka yang ada rumah hanya dalam mimpi.
 
 
 
Engkau bermegah dengan kereta mewah yang engkau naiki,
tanpa menyedari mereka yang hanya mampu berjalan kaki.
 
 
Engkau bermegah dengan jawatan dan gaji yang tinggi,
tanpa engkau sedar mereka yang kais pagi makan pagi.
 
 
Engkau megah berjalan memandang langit Ilahi,
sehingga engkau lupa untuk memandang bumi.
 
 
 
Megahnya engkau!
 
 
Engkau!
Sebaik engkau...
 
Tidak lupa akan
apa yang engkau miliki
bukanlah yang engkau miliki.
 

p/s: Harapnya post ini mampu menyedarkan aku diwaktu aku seperti 'kacang lupakan kulit', well insan berasal dari perkataan lupa.





Saturday, 28 March 2015

OT 14

Saya mulakan post ini dengan lafaz Basmallah.
 
Bismillahirrahmaanirrahim.
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
 


Pengalaman pertama jejak kaki dalam bilik bedah, sebagai observer. Ohh ingat dentist tak perlu masuk bilik bedah? Ahah, let me clarify, we are (dentists specifically) not deal with teeth solely. Jobscope kitorang lebih luas dari itu. Sebab itu, STRESS, saya ulang, STRESS, ada yang drop course, ada yang mintak tangguh, ada yang kena ulang tahun, ada yang kena buang.
 
 By the way, nikah tak mampu menyelesaikan masalah berkait dengan dental ni. Saya cakap macam ni bukanlah sebab saya menentang sunnah ini, tapi pabila stress datang, kawan-kawan saya selalu cakap "Nak kawen la senang..". Saya pernah berdebat dengan diorang sebab hal kawen ni. Saya tetap dengan pendirian bahawasanya kawen tak mampu menyelesaikan masalah STRESS DALAM DENTISTRY. Well, semua orang nak kawen, kawenlah, saya tak halang, sebab saya yakin kawen meng'KAYA'kan seseorang, tapi janganlah cakap 'KAHWIN ADALAH SOLUSI KEPADA STRESS DALAM DENTISTRY'.
Saya allergic!
 
 
I'm sorry, I'm a bit irritated when people talk about "NIKAH KAHWIN". Don't know why.
 
Berbalik kepada motif post ini. Tetiba pulak masuk hal kawen ni dah kenapa?
 
 
18 Mac 2015, 9.30am, Bilik Bedah 14, HUKM
 
 
 
Kaki dihayun masuk ke bilik bedah dengan lafaz Basmallah, bersama 3 coursemates yang lain. Berdebar jugak, sebab yang pertama: What is going to happen in this OT?
Sebab kedua: Oral surgeon akan tanya soalan dan risau tak dapat jawab.
Mula-mula rasa awkward sebab takde orang pun yang kesah dengan kitorang, kitorang kena pandai-pandai layan diri, buat macam OT sendiri. haha. Tapi disebabkan awal-awal doctor dah pesan supaya rajin-rajin selak case note, so I summarize as below:
 
'Patient is 11 years old, Indian boy, diagnosed as Bilateral Cleft Lip and Palate with Van Der Woude Syndrome. At his 5 months old, undergone cleft lip repair, while cleft palate was repaired at 1 and half years of life. He presented to Oral and Maxillofacial Surgery Department (OMFS) in HUKM yesterday for pre-operation procedure. Blood was taken for investigation (Full Blood Count) and Branula 22G was inserted. At this morning, after administration of general anesthesia in the OT, he was given IV Augmentin 650mg and IV Dexamethasone 2.6mg prior to premaxilla osteotomies, reposition of premaxilla, alveolar bone graft harvesting from left iliac crest, composite splinting and extraction of 53. And the surgery begins...'
 
 
Bilateral Cleft Lip and Palate: Sumbing bibir dan lelangit kedua-dua belah (kiri dan kanan)
 
Van der Woude Syndrome: Genetic disorder that affect development of face, combination of lower lip pits with cleft lip + cleft palate
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Brief timeline for management of cleft lip and palate
 
1) Newborn: Diagnostic examination, general counseling for parent, feeding instruction to parent, palatal obturator (if needed), genetic evaluation, empiric risk of recur of cleft is calculated, recommendation of protocol for the prevention of cleft recurrence in family
 
2) 3 month: Lip repair for feeding purpose ( + placement of ventilation tubes )
 
3) 6 month: Presurgical orthodontic if needed, first speech evaluation
 
4) 9 month: Speech therapy begin
 
5) 6 month - 1 year : First dental visit, and regular follow-up
 
6) 9 month - 1 year: Palate repair (Placement of ventilation tube if it is not done at lip repair)
 *some recommended palate repair at early 6 months
 
7) 1 - 7 years: Orthodontic treatment (pre-surgical orthodontic to expand arch and align the teeth)
 
8) 7 - 8 years: Alveolar bone graft (basically before canine eruption)
 *some recommended at age 8-10 years
 
9) 8 years old and above: Orthodontic treatment continues (Definitive orthodontic)
 *some recommended at age 11-17 years to correct maloclusion
 
10) 2 years - adult: Lip scar revision, any revision surgery
 
11) 19-18 years: Rhinoplasty
 
10) As growth stops: Orthognathic surgery to correct hypoplastic maxilla.
 *some suggested above 18 years.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Attires provided in OT bersama variety of crocs
 

Pembedahan bermula pada jam 9.30am, sewaktu kitorang masuk OT, patient dah tak sedar, kena bius penuh. Rugi rasanya tidak berpeluang tengok anaesthetist buat kerja. Dua tempat akan dibedah, iaitu kat bahagian iliac crest (senang cakap tulang tepi perut.haha) dan dalam mulut, specifically rahang atas. 4 oral surgeons bersama trainee specialists menjalankan tugas masing-masing, sebahagian 'korek' tulang iliac crest, sebahagian lagi 'main' bahagian mulut. Tulang yang dikorek akan diletakkan dalam rahang atas, well mostly cleft palate akan ada deficient bone, jadi gigi tak boleh tumbuh, atau tumbuh dimerata tempat. Inilah guna tulang yang dikorek untuk gantikan balik tulang rahang yang kurang, dan procedure ni dinamakan Alveolar Bone Graft (ABG).
 
Ada beberapa jenis ABG:
a) Autograft: Bone taken from other part of patient's body
b) Allograft: Bone taken from other people of similar species
c) Xenograft: Bone taken from different species (Bovine, Porcine)
d) Alloplastic: Bone is derived synthetically
 
Untuk patient ni, exactly autograft la. Walaupun risiko rejection/penolakan kurang berbanding jenis ABG yang lain, tetapi pesakit tetap berkemungkinan menghadapi beberapa komplikasi selepas pembedahan.
 
Recipient site;
a) Pain
b) Bleeding
c) Infection
d) Swelling
e) Wound dehiscence
f) Failed bone graft
g) Vascular compromise (avascular necrosis)
 
Donor site:
a) - d) = sama seperti diatas
e) hematoma
f) Gait disturbance
g) Hypertrophic scar
h) Herniation of abdominal content
i) Meralgia paresthesia
j) Avulsion of ASIS
k) Paralytic ileus
 
Penat berdiri dalam OT. Tak sangka Oral Surgeon UKM hebat-hebat belaka. Sampai dah azan zuhur pembedahan tak siap lagi. Kalau ikotkan jadual kitorang, sampai jam 1 jer. Jadinya, kami mintak diri untuk keluar.
 
Moga pesakit ni tabah dalam menjalani hidup. Cukup kesian dengan dia, sebab dia the eldest of 3 siblings, hanya dia yang sumbing, inherited daripada mak dia. Mak dia pulak inherited daripada nenek, dan daripada 6 siblings mak dia, hanya seorang je yang takde sumbing. Bersabarlah.
 
Dunia hanya sementara! Akhirat yang kekal!
 
*p/s: mohon tegur jika info di atas salah
  p/s/s: selfie not allowed in OT (haha)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Sunday, 15 February 2015

'Ku Waqafkan alQuran untukMU'

Bismillah.
Alhamdulillah. Hari ni berkesempatan untuk menaip.
Just bear with me! Ahaha.
 
PS: This blog is not commercially exposed to the public, I knew it, but at least, I have 'something' that can be my 'throwback' in the future.
 
31 Jan 2015 Sabtu

Kami ke Kuala Krai, Kelantan.
'Kami' = Sebuah kereta je pun. 6 orang dewasa, 3 kanak2.
 
Abah, the driver.
Ma, the conductor.
Kak Mie, the AJK makanan.
Kak Aishah, the camerawoman.
Shimah, my friend, the follower.
Me, the boss.
Anak2: Humaira, Wafa, dan Alya, the entertainers.
*hahaha*
 
Supposedly, 3 kereta.
1 kereta abang sulong, tapi tak jadi pergi, entah sebab apa, tak sempat nak ambik kesah. Hihi. Well, he is a workaholic, walhal dia yang bersungguh suruh cari sumbangan, lol.

1 kereta lagi, si Azuan Zain pergi separate, bersama family kawan dia. Katanya nak jumpa di sana, tapi tak jumpa2 pun.
 
At last, 1 kereta jer.
 
Perjalanan mengambil masa dalam lebih kurang 2 jam untuk sampai ke bandar Kuala Krai. Lihat gambar2 di bawah ini. Tidak perlu penjelasan rasanya, the pictures themselves will tell you the story.
 


 






Cuba tengok betul2, ada beza warna kat batang pokok getah.
Itulah level air.
 
 
Dari bandar, kami menjenguk stesen kereta api, yang katanya tergendala ketika banjir. Sewaktu kami sampai, kerja2 pembersihan sedang dijalankan, tapi melalui mata kasar tiada apa2 yang terjejas kat bahagian rel kereta api.
 
Kemudian, kami teruskan perjalanan ke 'Tangga Krai'. I bet this name arises because of the long stairs, yang menyambungkan Keluat dengan kawasan bandar.
 
Tangga Krai


Wafa dan Humaira

Gigihnya orang ni.
 
 
Keluat adalah kawasan overseas, oppps overriver instead, disebabkan ianya dipisahkan oleh sebatang sungai, dan penduduk2 disana menggunakan bot atau sampan atau perahu untuk datang ke kawasan bandar. Hanya bayar se-riyal, then anda akan sampai ke Keluat.
 
Jeti untuk ke Keluat

Nak tahu air bah naik sampai mana? I hope you can appreciate gambar pokok ni.
 
Cari benda tersembunyi. Haha
 
Kami tidak sempat menaiki pengangkutan air untuk ke Keluat. Cuma lihat dari jauh, dan bertanya khabar dengan orang yang lalu lalang kat tangga ni. Menurut mereka, Keluat dulunya dipenuhi dengan beratus rumah, namun dalam nahas banjir, kini tinggal 2 buah rumah SAHAJA.
 
Selepas itu, kami menuju ke Manik Urai Lama. Lebih kurang setengah jam dari bandar untuk sampai ke sana. Sebelum betul2 sampai ke Manek Urai Lama, kami berhenti sekejap di kawasan kediaman sementara, ie khemah putih untuk menyampaikan terjemahan alquran. Khemah ini adalah ihsan dari NGO. Guess who? Yaw, ahli Parlimen Kuala Krai.
 




 
 
 
2 hari sebelum kami sampai di sana, PM Najib ada datang buat lawatan kemanusiaan. Menteri Zahid Hamidi pun pernah datang jugak waktu awal2 air surut.
 
Kami teruskan lagi masuk ke kawasan Manek Urai Lama. Melihat 'kemusnahan dalam sekelip mata'. Allahu. Sambil berhenti sekejap2 untuk edarkan terjemahan alQuran.
 
 
 

Betul, suasana sangat messy, dan udaranya berhabuk, jalan pun masih becok, yang jalan bertar pulak dilitupi dengan tanah. Hari tu panas terik. Kebetulan, opppss takdir Allah, pada hari yang kami pergi ke sana, ramai anggota sukarelawan membuat kerja amal, dan kenderaan berat keluar masuk kawasan, menambahkan kesesakan dan kesibukan, agak sukar untuk kami berhenti di tepi jalan. Jalan yang tak rata, dan becok pulak, sebenarnya lebih sesuai kalau naik HILUX atau 4WD.
 






 
 
 
Kami keluar dari kawasan Manek Urai Lama, dan menuju ke masjid, hmm apa entah nama masjid ni. Solat. Makan. Dan kemudian ke Pondok Sungai Durian.
 
Kitab2 yang musnah. Di rumah Ustaz Basit Haji Abd Rahman.

Kerja2 pembaikian dan pemulihan sedang dijalankan.
Yang baju merah tu, dari Unit Amal.

Pondok
 
Rupanya, pondok ni tak kurang glamour nya. Untuk info pasal pondok ni, boleh tengok blog ni: http://www.pondoksgdurian.com/index.php
Bertolak balik. On the way back, singgah Kolam Air Panas Labok, Machang.
 
Sepanjang jalan, tidur je kerjanya, because semalam tidur lambat.
 
---- Balik dari Teganu (Walimah Keluarga Besan)
---- Ke bookstore again, last minit ramai la pulak bagi duit, so memalam hari hang up kat bookstore dengan kak and abang, ingat senang nak pilih terjemahan? Dush!
---- Touch up necessary things untuk program hari ni
---- Tampal sticker kat terjemahan
---- Then, baru boleh tidur
 
 
Proses pemilihan terjemahan alQuran
 
Bersama abe (in the scene) dan kakak(behind the scene)

127 buah naskhah, grossly total RM3000


Sticker program kami.
 
 
1 Februari 2015 Ahad
 
Hari kedua, kami terjah ke kawasan Pantai Mek Mas, Kuala Besar, dan Tok Sadang untuk mengagihkan terjemahan alQuran yang masih berbaki.
Gambar2 sangat limited, disebabkan kurang kakitangan. Haha.
 
 
By the way, kredit to my sista, for all the photos. And to those who gave lots of efforts in this programme. And also, to you, who gave the sumbangan and prayed for the success of the programme, I really appreciate it, thank you very muchmuchmuch.
Sekian.