Monday, 24 November 2014

Manual?

Rasanya dah dekat dua bulan tak drive kereta manual. Malam tadi, balik dari Kajang, akak offer kereta auto sebab takot penat bawak malam2, hujan pulak tu, tapi manual jugak yang I pilih. Bukan apa, sebab kereta ni kecik, senang nak park, tambah2 kat fakulti.

Risau jugak sebenarnya. Dah la dengan mengantuknya, dengan speknya yang takde, dengan penatnya..btw, baru abeh bengkel keusahawanan kat hotel oriental crystal kajang. Emm usahawan sangat. Headache jugak la buat yang bab finance. Sampai tido kul 2.30pagi. Baru nak berjimba dalam hotel mewah yang sekali seumur hidup je kot aku dapat duduk hotel macam ni. Haha. Alhamdulillah, dapat masuk final competition bulan December nanti. #pitchingfinale

Manual:
Tekan brek kaki > turunkan handbreak > tekan clutch > masuk gear

Auto:
No clutch

Ni style baru bawak kereta manual:
Turunkan handbreak > Tekan brek kaki > Masuk gear 'R'.

Haruslah tak gerak kereta ni. Hahaha.
Akak tanya, "oke ke tak bawak manual ni?"

Ehh. Lupa nak tekan clutch! Oh my God.

Take 2 minutes untuk ingat balik cara2 drive manually. Haha. Then, baru gerak. Tapi still tak confident enough, sebab pakai kasut kuliah yang flat, dan tapaknya memang nipis. Tak biasa. Biasanya pakai sandal yang tapaknya sedikit tebal, bukan high heel. Trying to be confident. Haha.

Nasib baik ada S kat sebelah. My 8 years old nephew. Bawak dia ke kolej sebab esoknya ada klinik PAEDS. Awal2 pesan kat S supaya tak tidur dalam kereta. Nasib dengar arahan. Haha. Taknak bagi dia mengantuk, make his brain works. Cane? My way is test dia dengan 'darab-bahagi'.

Sesampai je dekat tol Batu 9, mulalah gelabah, takot kereta mati. Haha. Ala...macam tak biasa. Hihi. Tapi nasib baik malam tu smooth jer, and less than 40 minutes lepas tu sampai kolej.

Teringat kat Abah. Abah pernah suruh bawak keretanya. MPV manual!
Hah? Awal2 dah angkat kedua2 tangan. Surrender!
Rela duduk senyap2 kat belakang. Haha.

#adoremuchhondajazzmerah #mampuke?

No comments:

Post a Comment